De 10 beste wetenschappelijk onderbouwde studietips

Nieuwe studenten worden bedolven onder tips om succesvol te studeren. Ik keek voor Folia welke nu echt een wetenschappelijke onderbouwing hebben.

Tijdens je studie leer je veel over rechten, of statistiek of management – maar verbazend weinig over hoe je moet studeren. Terwijl daarnaar veel onderzoek wordt gedaan. Duitse onderwijskundigen Michael Schneider en Franzis Preckel legden alle onderzoeken naar studiesucces sinds 2000 naast elkaar. Dankzij 3.330 studieresultaten en 105 variabelen die het succes bepaalden van meer dan 2 miljoen studenten, kennen we nu de tien meest effectieve tips. Aantekeningen scannen op de fiets en af en toe een zesje mogen best.

1. Weet wat je kunt
De eerste tip is misschien wel de lastigste, maar lastige situaties moet je kunnen overwinnen als je succesvol wilt studeren. Hoe werkt dat? Kortweg houdt dit in dat je het gevoel moet hebben dat je tijdens het leren controle krijgt over je academische prestaties. Dat betekent dus niet dat je met wat gokwerk door je toetsen heen komt en het voor lief neemt dat je soms een opdracht fout maakt omdat iemand anders hem toch wel voor je corrigeert. Nee, wanneer je inzicht hebt in je academische mogelijkheden weet je waarom je vragen goed hebt beantwoord en ook waar je de mist in bent gegaan als je een fout hebt gemaakt. Snap je iets niet, vraag het dus vooral, aan je docent of aan collega-studenten.

2. Stel een ondergrens
Iedereen wil een 5,5 halen voor een moeilijk vak en een 10 voor een gemakkelijk vak. Toch haalt grofweg 40 procent die 5,5 niet en 99 procent die 10 niet. Erg realistische doelstellingen zijn dat dus niet. Meestal weet je aan het einde van een collegereeks of halverwege een essay wel of dit een pareltje van een cijfer wordt, dat je moet buffelen voor een voldoende of dat je met een redelijke investering best een 7,5 kunt halen. Schrijf die doelen voor jezelf op en werk ook naar die 7,5 toe, in plaats van toch maar genoegen te nemen met een 6 omdat het zulk mooi weer was in de week voor het tentamen.

3. Ga naar college
Ja, we weten dat colleges soms op onoorbare momenten plaatsvinden. Op vrijdagochtend om 8.30 uur bijvoorbeeld, of als het dertig graden is en je veel liever met een biertje op het terras van Crea of Fest zou willen zitten. Bedenk je echter twee keer voordat je voor de luie optie gaat: studenten die vaak colleges bezoeken blijken over het algemeen veel beter te scoren op tentamens dan studenten die net iets te vaak voor dat bed of dat biertje kiezen.

4. Hou vol
Studeren is niet enkel rozengeur en maneschijn. Er zijn colleges, er zijn opdrachten en – jawel – scripties. Er komen zonder twijfel momenten waarop je je afvraagt waar je het voor doet, en er komen absoluut momenten dat je twijfelt of je niet beter kunt stoppen om hersenloos werk in de horeca te gaan doen. Maar zoals zoveel tegeltjeswijsheden is ook ‘Na regen komt zonneschijn’ waar. En het is zelfs wetenschappelijk onderbouwd. Studenten die vasthoudend zijn en inzet tonen in ‘challenging academic situations’ komen daar over het algemeen beter uit en halen betere cijfers.

5. Ga slim met je tijd om
Voor sommige onderdelen van je studie zul je niet zoveel moeite hoeven te doen. Voor de casussen die je in werkgroepen behandelt kom je er soms met zogenaamde surface learning-technieken, zoals het herbekijken van je aantekeningen of het lezen van de tekst. Voor het halen van je meeste tentamens zul je je deep learning-technieken moeten aanwenden, zoals jezelf overhoren of het stap voor stap maken van redeneringen. Zorg dat je er snel achterkomt welke methode je het best kunt toepassen voor de verschillende opdrachten die je moet maken: dat levert je niet alleen goede cijfers op, maar bespaart je ook nog eens zeeën van tijd.

6. Doe het met plezier
Kijk, er is natuurlijk niemand die duizenden euro’s leent om aan een drie- of vierjarige studie te beginnen en vervolgens zegt dat hij niet gemotiveerd is. Er is echter ook niemand die deze ongebreidelde motivatie vast kan houden voor elk college dat hij bezoekt, voor elke opdracht die hij inlevert en voor iedere dag die hij hard blokkend doorbrengt. Toch is het plezier dat je de komende jaren gaat hebben in het overkomen van obstakels en in het uitvoeren van taken van belang. Zolang dat plezier aanwezig blijft heb je een significant grotere kans op hogere cijfers.

7. Geniet met mate
Je studentenleven is een tijd waarin alles op zijn kop gezet zal worden. Je zult ziek worden van de alcohol, je zult hopeloos verliefd worden waardoor je je dagen niet kunt concentreren, en je studentenkamer zal zo’n troep worden dat je het boek dat je moet bestuderen niet meer kunt vinden. De afleidingen zullen de komende jaren legio zijn, maar studenten die ze in voldoende mate weten te weerstaan en zorgvuldig, nauwgezet en gedisciplineerd werken, hebben een aanmerkelijk grotere kans succesvol af te studeren.

8. Plannen, plannen, plannen
Vanavond is net dat feestje en je hebt al drie weken niet gesport en dan komt net ook nog die huisgenoot vragen of je mee wil barbecueën. Soms zal je bijna vergeten dat je naast je drukke studentenleven ook nog aan een universiteit of hogeschool studeert. Eén van de belangrijkste studietips is daarom tijdmanagement. Zorg dat je in het begin van je semester weet wanneer je het druk krijgt, dus zet direct al je deadlines en tentamens in je agenda en noteer vervolgens je colleges en practica. Zo weet je precies wanneer je tijd over hebt om te sporten en wanneer je toch maar beter aan dat essay kunt werken. En o ja, nog belangrijker dan het maken van je planning is jezelf er aan te houden.

9. Leer van elkaar
Je zit niet meer op de middelbare school, dus simpelweg luisteren naar de docent en je boek lezen zal niet genoeg zijn om de leerstof je eigen te maken. Een beproefde en wetenschappelijk onderbouwde leerstrategie is met collega-studenten opdrachten maken en over de collegestof praten. Als je in je uppie met moeilijke onderwerpen bezig bent bestaat de kans dat je een tunnelvisie ontwikkelt en totaal verrast wordt door tentamenvragen die net iets anders tegen de stof kijken dan jij je had voorgesteld. Als je de opdrachten met een groepje maakt discussieer je vaak ongemerkt over onderwerpen en worden er vragen gesteld waar je zelf niet op was gekomen. Daardoor train je jezelf beter na te denken en ben je beter voorbereid op je tentamen.

10. Splits hoofd- en bijzaken
Weet je nog dat je op de basisschool een vak had dat begrijpend lezen heette en dat je daar een hekel aan had? Ja? Hopelijk heb je toch een beetje opgelet en niet te veel uit het raam gestaard naar die kinderen van groep drie die wel nog ’s middags een speelkwartier hadden. Eén van de belangrijkste vaardigheden die je als student namelijk nodig hebt is het onderscheiden van hoofd en bijzaken in een tekst. Als je voor een tentamen een boek van 400 pagina’s moet kennen komt het namelijk goed van pas wanneer je de belangrijke onderdelen gemakkelijk kunt filteren van de voorbeelden of minder belangrijke passages. Pro-tip: op de laatste pagina van het hoofdstuk wordt meestal de belangrijkste informatie nog eens samengevat.